Učíme sa GIMP - časť 1, vytvorenie súboru a vloženie textu

12.02.2012 17:28

Patrí medzi hviezdy free grafických softwérov, hoci začiatočníci môžu mať spočiatku problémy s orientáciou a funkciami v programe. Avšak keď prekonáte prvé mrzutosti, nedáte naňho dopustiť. Je považovaný za jednu z najlepších konkurencií známeho Adobe Photoshopu. Pracuje na rovnakých princípoch - vrstvy, pridanie textu, masky, filtre, štetce, pečiatkovanie, rozmazávanie, výber objektu a pod. Nie neľakajte sa, nie je to nič nezvládnuteľné :-).

Gimp si môžete stiahnuť aj v českom jazyku, napríklad tu. Skôr ako sa rozhodnete k "akcii" prečítajte si recenzie užívateľov, či je Gimp skutočne to, čo hľadáte.

Pre jeho širšie využitie v oblasti grafiky má jednu nepríjemnú vlastnosť, a to, že precuje ako bitmapový editor. To znamená, že môžete kvalitne využívať jeho výstupy v podobe .jpg, png,gif a pod. ale len do maximálnj veľkosti originálu. U zväčšenín dochádza k rapídnemu poklesu kvality. Teda ak si napríklad navrhnete a nakreslíte logo vo veľkosti 300x300 px, nebudete ho môcť použiť napríklad vo veľkosti A4. Nie každému tento nedostatok vadí, prípadne vopred pracujú s veľkými súbormi najvyššej kvality. V skutočnosti pre klasickú firemnú grafiku to postačuje, ak neplánujete megaboardy (uchovávanie tak veľkých súborov by bolo zaťažujúce pre pamäť PC). V oblasti úpravy fotografií tomu vôbec nemusíte pripisovať dôležitosť.

Takže predstavme si základnú pracovnú plochu. Je rozdelená na okno samotného súboru (vľavo na obrázku) a panel nástrojov (vpravo na obrázku). Ich umiestnenie nie je na sebe závislé a môžete si ich ľubovoľne posúvať po ploche monitora.

Nový súbor si vytvoríte kliknutím na ponuku File/Súbor (obr. hore) v okne súboru, kde zvolíte buď Nový a nadefinujete jeho vlastnosti (obrázok dole), alebo zvolíte Otvoriť a nájdete zložku kde sa súbor, ktorý chcete otvoriť náchádza a 2x naňho kliknete.

Tak, a máte vytvorený svoj prvý súbor v gimpe. Zatiaľ síce prázdny, ale to ľahko zmeníme :-). Podľa obrázku dole pridáme text.

  

V panely nástrojov zvolíme nástroj Text (krok 1), nadefinujeme si farbu písma - 2X klik na okienko farby, čím otvoríme okno pre výber farieb. Klikneme na nástroj Úprava nástroja (krok 3) a zvolíme typ písma, veľkosť a pod. V tomto okne môžeme meniť farbu písma aj dodatočne. A teraz môžeme pristúpiť k zadefinovaniu miesta, kde budeme text písať. Presuňte sa kurzorom na okno súboru, kliknite v požadovanom mieste začiatku textu ľavým tlačítkom myši a ťahajte, aby ste nakreslili obdĺždnik - priestor pre text. Nemusíte mať obavu, neskôr ho môžete editovať, aby sa text doňho vošiel. Zároveň sa vám otvorí okno pre vpísanie textu (krok 5), kam môžete text aj nakopírovať z textového editora (Word a pod.).

Nakoniec súbor uložíme. Klikneme vľavo hore na File/Súbor v okne súboru, vyberieme Save/Uložiť pre uloženie v natívnom formáte gimpu .xcf (budeme ho môcť editovať) alebo zvolíme Save as/Uložiť ako a následne zadefinujeme formát uloženia - jpg, png, gif alebo iné (nebudeme môcť už editovať). Túto možnosť zvolíme v prípade, že máme konečnú podobu výsledku a chceme ho použiť na webe alebo vložiť do iného dokumentu.

Diskusná téma: Učíme sa GIMP - časť 1, vytvorenie súboru a vloženie textu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok