Spravovanie stránky na facebooku - časť 1

19.02.2012 16:27

Mať firemnú stránku na facebooku a mať úspešnú firemnú stránku na facebooku je asi rozdiel. Či spĺňa stránka svoj účel je možné zistiť analýzou štatistík, ktoré sú prístupné každému adminovi stránky. Tie základné môžu vidieť aj ostatní návštevníci stránky - počet fanúšikov (like this) a počet aktívnych fanúšikov (talking about this). Vaše štatistiky vám prezradia veľa o vašich fanúšikoch a vy z toho môžete ťažiť.

Kto sú aktívní fanúšikovia? To sú tí, ktorí vyvíjajú na vašej stránke nejakú aktivitu - páči sa im váš status, fotka, poznámka, nechajú na vašej nástenke príspevok a pod. Títo fanúšikovia si vytvárajú svojou aktivitou vyšší rank pre spojenie a viditeľnosť vašich aktualizácií. Majú teda pre vás vyššiu hodnotu ako neaktívni fanúšikovia. Zároveň aktívni fanúšikovia vytvárajú o vás "story" teda ich akivity sú viditeľné pre fanúšikových priateľov, ktorí môžu byť na základe toho motivovaní tiež sa stať vašimi fanúšikmi. Ako motivovať fanúšikov k aktivite čítajte tu.  

Analýza ďalších štatistík vám môže pomôcť spoznať vašich fanúšikov a prispôsobiť tomu vaše konanie.

Demografia

Prevažujú ženy alebo muži? Aká je veková štruktúra fanúšikov? Máte dostatočne zastúpené cieľové skupiny, ktoré môžu byť vašimi zákazníkmi? Alebo si chcete vychovávať zákazníkov do budúcnosti? Prehľadné štatistiky facebooku vám pomôžu zorientovať sa a naplánovať ďalšie kroky.

Ale tu sa to nekončí. V štatistikách môžete tiež sledovať, ktorí fanúšikovia sú aktívni.

Ak sú aktívne prevažne ženy a vy by ste chceli viac zapojiť mužov, mali by ste navrhnúť sériu aktivít ktoré primárne oslovia mužov. Alebo rozvrhnúť váš publikačný plán tak, aby ste napríklad počas jedného týždňa dokázali individuálne osloviť jednotlivé skupiny fanúšikov a udržiavať tak rovnováhu. Rovnako ako pri analýze pohlavia postupujte aj v prípade vekových skupín. Váš produkt je primárne vhodný napríklad pre staršie generácie. Ale netreba zabúdať, že mladšie generácie sú vaši budúci potenciálni zákazníci. Ak budú vašimi fanúšikmi a vy ich budete "priebežne" vzdelávať, vytvoria si voči vám alebo vašej značke pozitívny vzťah a v budúcnosti bude oveľa jednoduchšie získať z neho zákazníka.

 

 

 

Diskusná téma: Spravovanie stránky na facebooku - časť 1

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok