Objavte potenciál RSS

07.04.2012 10:53

Dnes by som vám chcela predstaviť jeden online nástroj, pomocou ktorého môžete získať pre svoje podnikanie hneď niekoľko výhod. 

Čo je RSS

RSS je skratka pre jednoduchý a pohodlný odber noviniek z webovej lokality. Je to vlastne zvláštny typ súboru, ktorý zhromažďuje všetky aktualizácie webstránky a prevedie ich do XML súboru (tzv. RSS zdroj). Na jeho čítanie je následne potrebná tzv.  čítačka RSS.  Tie sú tiež rôzneho typu - program, plugin a pod. Funguje to jednoduchým princípom - zdroj RSS zadáte do čítačky a potom len pravidelne sledujete novinky, ktoré automaticky pribúdajú.

RSS je v podnikaní veľkým pomocníkom a myslím, že jeho potenciál u drobných podnikateľov ešte len čaká na objavenie. Ako stále zdôrazňujem, riadenie podnikania je o informáciách a správnom a rýchlom rozhodovaní. Je preto dôležité, ako tieto informácie získavať čo najefektívnejšie. Z internetu je to podľa mňa nielen klasický google a vyhľadávanie a následne prezeranie jednotlivých webov. To zaberá veľmi veľmi veľa času.

Aj keď sa aktívnemu googlovaniu celkom nevyhnete, môžete si postupne zhromažďovať pre vás dôležité weby - zdroje informácií a sústreďovať ich na jednom mieste. Tak budete mať kedykoľvek jedným klikom prehľad noviniek z vášej oblasti. 

Kde sústreďovať RSS zdroje - čítačky RSS

Už viete, že na čítanie noviniek potrebujete RSS čítačku. Máte na to niekoľko (množstvo) možností. Ja preferujem dve online možnosti. Proste mi to tak vyhovuje :-) . Po zapnutí prehliadača sa mi otvoria domovské stránky a to news.sk a igoogle. Všetko čo potrebujem sa mi hneď zobrazí a podľa toho čo tam nájdem pokračujem v ďalšom surfovaní, alebo inej práci na nete.

1. www.news.sk je portál, na ktorom si po registrácii môžete usporiadať už zaradené RSS zdroje - webnoviny, pravda, sme a podobne. Okrem toho si môžete jednoducho pridať vlastné "okienko" (widget) pre nový RSS zdroj. Tak môžete sústreďovať na jednom mieste všetky informácie, ktoré chcete sledovať. Spektrum si samozrejme zostavíte podľa potreby - spravodajstvo, blogy, info portály a podobne. Pridanou hodnotou news.sk je možnosť za malý poplatok publikovať PR článok so spätnými odkazmi ( prečo o to stáť si prečítajte v sekcii online marketing - SEO optimalizácia). News.sk má pomerne vysoký page rank spomedzi PR portálov, teda získate pomerne kvalitné odkazy na vašu stránku. 

2. druhou možnosťou, ktorú preferujem o čosi viac je igoogle stránka, ktorú si znova môžete prispôsobiť podľa potrieb. Tiež si môžete pridať klasické predpripravené RSS zdroje z najčítanejších spravodajských webov alebo / aj vlastné RSS zdroje. Okrem toho vám igoogle umožní pridať veľa (naozaj veľa) rôznych widgetov (okienok) kde si môžete zobrazovať čas, počasie, gmail konto a iné. 

 

Ako vidíte, RSS môže byť pre vás naozaj užitočný zdroj informácií. Môžete sledovať vlastne čokoľvek, vrátane vašej konkurencie. Budete stále v obraze a vaše rozhodnutia budú založené na oveľa viac informáciách. 

Nezabúdajte však na to, že RSS môže byť dobrý spôsob, ako vás môžu "sledovať" aj vaši zákazníci. RSS je obľúbeným nástrojom (ponúka ho naozaj skoro každý web). Preto si malú RSS ikonku aj vy umiestnite na svoje web stránky.

Na záver ešte jeden tip: svoj RSS kanál si umiestnite na online čítačky ako news.sk, igoogle a iné - vaše www obohatíte o nejaké tie linky (odkazy). (Ak vás zaujíma tento blog, rozhodne si ako prvý RSS kanál nastavte Tina štúdio :-) ...)

 

Do skorého RSS-skovania :-)

 

Diskusná téma: Objavte potenciál RSS

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok